top of page
  • _

Kemiåret


2011 har utsetts till det internationella kemiåret. Det är hundra år sedan att Marie Curie fick nobelpriset i kemi, en alldeles speciell pris till en ännu mer speciell kvinna. Det känns bara rätt att uppmärksamma henne lite extra just på den internationella kvinnodagen.


I en forskningstung stad som Uppsala är det svårt att undvika när det händer någonting stort och Ångströms laboratoriet bjöd på fest i dagarna två för att inviga kemiåret. Jag var på plats för att lyssna, intervjua och fota och en del av det blev en artikel för studenttidningen Ergo.


Det bästa som hände var enligt mig att de tre stora internationella talarna var stora nog att välja bort att prata om sin egen forskning i detalj (för det mesta i alla fall) och istället belyste hur kemin behövs för att bygga ett hållbart samhälle. Mycket kretsade kring solenergi som är ett ämne som jag skulle vilja fördjupa mig lite i. Richard Zare pratade om vikten av utbildning, både av allmänheten, politiker och morgondagens naturvetare. Om detta skrev jag en artikel för Kemivärlden som jag kommer att lägga upp så fort som jag har fått pdf-filen.Klicka på länken för att läsa på nätet och då förstår ni kanske hur jag kunde prata rätt länge med honom utan att prata om det han forskar på i en enda minut! Jag häpnar själv över detta. Inte bara väljer Richard Zare att prata om vikten av utbildning istället för alla fantastiska saker han är åstadkommit men jag hakar på och fortsätter i samma anda. Jag undrar hur han uppfattade det?

0 views0 comments

Recent Posts

See All

skrivs det om i dagens SvD. Jag gillar kombinationen av genetik & miljö och hur vetenskapen sätts i ett perspektiv som alla kan förstå.

Mitt företag kanske ska hänga med i dessa tider av social media? Samt få ett NAMN? Mitt namn är fint, vackert och unikt men det känns lite trist att introducera (eller bli introducerad) med "Natalie v

är precis vad jag har. Så tänkte jag igår när jag satt med en hög av tidningen nature och kollade vad som hade hänt. När jag var aktiv forskare hade jag aldrig så mycket tid att skanna av den vetenska

bottom of page