top of page

Jag älskar radio

på alla sätt och vis. Jag älskar att lyssna och att göra radio. Att sitta i studion och sända är bland det roligaste jag vet. Radio är direkt, spontan och helt klart ett överlägset medium.

Som doktorand och forskare lyssnade jag på radio medan jag labbade. Nu lyssnar jag när jag skriver. Eller så klipper jag själv ihop inslag.

Under min utbildning i journalistik ingick en två veckors radio-utbildning. Under den tiden gjorde jag ett radioreportage om högläsning för barn.

Efter radiokursen blev jag aktiv sändare på studentradion. Där har jag varit redaktör för nyhets- och samhällsprogrammet "deadline".

På den här sidan finns några av reportagen och intervjuerna som jag har gjort.

1. Högläsning för barn

Att krypa upp i soffan och läsa en bra bok – visst är det underbart. Tillsammans med barnen blir det ett familjenöje och en upplevelse som tar många föräldrar tillbaks till sin egen barndom. Våran reporter Natalie von der Lehr har gett sig ut i högläsningsdjungeln och tjuvlyssnat. 

Inslaget - klicka för att ladda ned (mp3) eller klicka på play för att lyssna direkt

högläsning för barn

radioreportage

00:00 / 03:54

Just nu är det alltså bland annat 70-talisternas favoriter som står högt i kurs. Den som känner sig sugen på mer läsning kan bege sig till biblioteket och låna dem gamla favoriterna.

2. Slowfood

På 80-talet grundades den ideella organisationen slowfood som en motreaktion mot den första MacDonalds restaurangen i Rom. Organisationen symboliseras av en snigel som pryder utvalda restauranger i Italien. Men slowfood handlar inte alls om att äta långsamt.

Uppsalas ordförande för slowfood, Mats Dafnäs, berättar mer om verksamheten.

Inslaget- klicka för att ladda ned (mp3) eller klicka på play i musikspelaren

slowfood

intervju med Mats Dafnäs

00:00 / 04:30

Uppsala har ännu inte fått några snigelmärkta restauranger eller caféer. Till dess rekommenderar Mats Dafnäs ett besök på Café Kardemumma, Ekocaféet eller Hotell Anna. Reporter var Natalie von der Lehr.

3. Oscar & Heba

Dagens tema i deadline är kärlek och nyss hörde vi om ett par som menar att de inte är ihop trots att de är gifta och bor ihop. Nu ska vi träffa ett par som är ihop trots att de inte har träffats än. Så här gick det till när Oscar som bor i Sverige träffade sin stora kärlek Heba - som bor i Kairo.

Inslag - klicka för att ladda ned (mp3)

oscar & heba

intervju med oscar

00:00 / 07:40

Låten vi hörde i bakgrunden var "grow old with me" med John Lennon och Yoko Ono. Oscar blev intervjuad av Natalie von der Lehr.

4. På Äventyr i Uppsala med Ernst

Det bästa sättet att lära känna sin egen stad är att få besök. Deadline-reportern Natalie von der Lehr upptäcker nya sidor av Uppsala varje gång hon ger sig ut på stan tillsammans med sin far Ernst Weigner.

På äventyr med Ernst

radiokrönika

00:00 / 07:06
bottom of page