Natalie von der Lehr - frilansjournalist
RSS

Senaste inläggen

Önskelista
Vi som disputerade
Orkidébarn
Det bästa jobbet
Fri som en frilansare

Kategorier

att skriva
barn
efter disputationen
företagandet
frilans
journalistik
journalistik och vetenskap
människor
personligt
drivs av

Min blogg

Kemiåret

2011 har utsetts till det internationella kemiåret. Det är hundra år sedan att Marie Curie fick nobelpriset i kemi, en alldeles speciell pris till en ännu mer speciell kvinna. Det känns bara rätt att uppmärksamma henne lite extra just på den internationella kvinnodagen.

I en forskningstung stad som Uppsala är det svårt att undvika när det händer någonting stort och Ångströms laboratoriet bjöd på fest i dagarna två för att inviga kemiåret. Jag var på plats för att lyssna, intervjua och fota och en del av det blev en artikel för studenttidningen Ergo.

Det bästa som hände var enligt mig att de tre stora internationella talarna var stora nog att välja bort att prata om sin egen forskning i detalj (för det mesta i alla fall) och istället belyste hur kemin behövs för att bygga ett hållbart samhälle. Mycket kretsade kring solenergi som är ett ämne som jag skulle vilja fördjupa mig lite i. Richard Zare pratade om vikten av utbildning, både av allmänheten, politiker och morgondagens naturvetare. Om detta skrev jag en artikel för Kemivärlden som jag kommer att lägga upp så fort som jag har fått pdf-filen.

Klicka på länken för att läsa på nätet och då förstår ni kanske hur jag kunde prata rätt länge med honom utan att prata om det han forskar på i en enda minut! Jag häpnar själv över detta. Inte bara väljer Richard Zare att prata om vikten av utbildning istället för alla fantastiska saker han är åstadkommit men jag hakar på och fortsätter i samma anda. Jag undrar hur han uppfattade det?
Site Builder drivs av  Vistaprint